Kort om FODMAP-dietten
FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler, som er kortkjede karbohydrater og sukkeralkoholer som blir absorbert dårlig av kroppen, noe som kan resultere i magesmerter og oppblåsthet.
FODMAP-dietten kutter ut mange vanlige matvarer som kan inneholde FODMAPs. Disse matvarene blir fjernet eller svært begrenset i 3-8 uker, og blir deretter gradvis gjeninnført for å se om de forårsaker symptomer. Det er ikke ment å være en permanent løsning, ettersom den er svært restriktiv, men er ment til å kartlegge de matvarene (FODMAPsene) som skaper mest problemer for den enkelte.
I de neste to seksjonene finner du lister over vanlige matvarer med høy og lav FODMAP.
Del 1: Lav FODMAP
Grønnsaker:
Bønnespirer
Gulrot
Grønne bønner
Agurk
Salat
Tomat
Squash
Bambusskudd
Aubergine
Ingefær
Gressløk
Oliven
Pastinakk
Poteter
Neper
Frukt:
Appelsiner
Druer
Honningmelon
Banan
Blåbær
Grapefrukt
Kiwi
Sitron
Lime
Appelsiner
Jordbær
Kjøtt:
Oksekjøtt
Svinekjøtt
Kylling,
Fisk
Egg
Korn:
Ris
Havre
Havrekli
Quinoa
Surdeigsbrød av spelt
Glutenfritt brød og pasta
Drikkevarer:
Kaffe
Te
Fruktjuice ikke fra konsentrat
Vann
Nøtter og frø:
Mandler
Macadamianøtter
Peanøtter
Valnøtter
Del 2: Høy FODMAP
Grønnsaker:
Artisjokker
Asparges
Rosenkål
Blomkål
Selleri
Hvitløk
Purre
Sopp
Løk
Erter
Sjalottløk
Sukkererter
Frukt:
Epler
Aprikoser
Bjørnebær
Kirsebær
Grapefrukt
Mango
Nektariner
Ferskener
Pærer
Plommer
Vannmelon
Belgfrukter:
Bønner
Kikerter
Linser
Nyrebønner
Limabønner
Korn:
Bygg
Rug
Semulegryn
Hvete
Matvarer med laktose:
Smør
Krem
Vaniljesaus
Iskrem
Margarin
Melk
Myk ost
Yoghurt
Søtstoffer:
Agave
Fruktose
Honning
Sorbitol
Xylitol
Mer om FODMAP
Hvis du vil lære mer om FODMAP-dietten, kan videoen rett nedenfor være et fint neste steg.