Kort om FODMAP-dietten

FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler, som er kortkjede karbohydrater og sukkeralkoholer som blir absorbert dårlig av kroppen, noe som kan resultere i magesmerter og oppblåsthet.

FODMAP-dietten kutter ut mange vanlige matvarer som kan inneholde FODMAPs. Disse matvarene blir fjernet eller svært begrenset i 3-8 uker, og blir deretter gradvis gjeninnført for å se om de forårsaker symptomer. Det er ikke ment å være en permanent løsning, ettersom den er svært restriktiv, men er ment til å kartlegge de matvarene (FODMAPsene) som skaper mest problemer for den enkelte.

I de neste to seksjonene finner du lister over vanlige matvarer med høy og lav FODMAP.

Del 1: Lav FODMAP

Grønnsaker:

Bønnespirer

Gulrot

Grønne bønner

Agurk

Salat

Tomat

Squash

Bambusskudd

Aubergine

Ingefær

Gressløk

Oliven

Pastinakk

Poteter

Neper

Frukt:

Appelsiner

Druer

Honningmelon

Banan

Blåbær

Grapefrukt

Kiwi

Sitron

Lime

Appelsiner

Jordbær

Kjøtt:

Oksekjøtt

Svinekjøtt

Kylling,

Fisk

Egg

Korn:

Ris

Havre

Havrekli

Quinoa

Surdeigsbrød av spelt

Glutenfritt brød og pasta

Drikkevarer:

Kaffe

Te

Fruktjuice ikke fra konsentrat

Vann

Nøtter og frø:

Mandler

Macadamianøtter

Peanøtter

Valnøtter

Del 2: Høy FODMAP

Grønnsaker:

Artisjokker

Asparges

Rosenkål

Blomkål

Selleri

Hvitløk

Purre

Sopp

Løk

Erter

Sjalottløk

Sukkererter

Frukt:

Epler

Aprikoser

Bjørnebær

Kirsebær

Grapefrukt

Mango

Nektariner

Ferskener

Pærer

Plommer

Vannmelon

Belgfrukter:

Bønner

Kikerter

Linser

Nyrebønner

Limabønner

Korn:

Bygg

Rug

Semulegryn

Hvete

Matvarer med laktose:

Smør

Krem

Vaniljesaus

Iskrem

Margarin

Melk

Myk ost

Yoghurt

Søtstoffer:

Agave

Fruktose

Honning

Sorbitol

Xylitol

Mer om FODMAP

Hvis du vil lære mer om FODMAP-dietten, kan videoen rett nedenfor være et fint neste steg.