Svært mange er på jakt etter et sunnere, friskere eller smalere liv, og diettene som lover både det ene og det andre lar ikke vente på seg. Det finnes uendelig mange ulike dietter, og det finnes enda fler ulike mennesker med ulike ønsker og mål. Det kan være vanskelig å finne en diett i mylderet av ulike dietter, og selv om en diett har fungert på naboen, behøver ikke det å bety at den vil fungere på deg, da du vil ha et helt annet utgangspunkt og sannsynligvis helt andre mål.

For å gjøre det litt enklere å velge, har det amerikanske tidsskriftet U. S. News & World Reports hvert år siden 2010 latt en ekspertgruppe gå igjennom populære dietter og rangere dem utifra parametre som sunnhet, vekttap, hjertehelse, diabetes og hvor lette de er å følge.

Annonse:


Under finner du en liste over de diettene som ble vurdert som de aller beste for god hjertehelse:


1. DASH-dietten:

DASH står for “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (kosthold for å forhindre hypertensjon/høyt blodtrykk). Dash dietten fokuserer på matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og lette meieriprodukter, som har et høyt innhold av blodtrykksenkende næringsstoffer som kalium, kalsium, protein og fiber. DASH-dietten fraråder også matvarer som har et høyt innhold av mettet fett som fete kjøttprodukter, full-fett meieriprodukter, tropiske oljer og godteri og søte drikkevarer. DASH-dietten er i likhet med Middelhavsdietten veldig lik de norske anbefalingene for kostholdet fra Helsedirektoratet.

2. Middelhavsdietten (Meditteranean diet):

Middelhavsdietten er basert på det tradisjonelle kostholdet til bla. italia, Hellas og andre land rundt middelhavet - derav navnet Middelhavsdietten. En typisk middelhavsdiett innebærer mye grønnsaker, frukt, nøtter, fullkorn, fisk og olivenolje, og lite rødt kjøtt, sukker og prosessert mat. Middelhavsdietten ligger tett opp til de norske anbefalingene for kostholdet fra Helsedirektoratet.

3. Ornish-dietten:

Ornish-dietten er utviklet av Dr. Dean Ornish og har som formål å reversere kronisk sykdom og forbedre helsen. Dietten involverer store livsstilsendringer og et vegetarisk kosthold med lite fett og mye frukt, grønnsaker og fullkorn. Dietten er relativt restriktiv og kan øke risikoen for ernæringsmessige mangler.

4. Fleksitarianer-dietten:

En diett som baserer seg på å både være “fleksibel” og “vegetarianer”, og innebærer et hovedsakelig vegetarisk kosthold, men der man ikke behøver å kutte ut kjøtt fullstendig.

5. TLC-dietten:

TLC står for Therapeutic Lifestyle Changes, og dietten er utviklet av National Institutes of Health for å forbedre hjertehelse. Dietten er en kombinasjon av kosthold, trening og vektkontroll og er tiltenkt å følges over lang tid. Hovedrådene i dietten inkluderer å øke inntaket av løselig fiber og plantesteroler, samt endre fettkildene i kostholdet til sunt umettet fett og unngå kolesterolholdige matvarer.

Annonse:

6. Vegansk diett:

En vegansk diett går ut på at man ikke spiser animalske produkter. Til forskjell fra vegetarisk diett, som kun unngår kjøtt, spiser ikke veganere produkter som stammer fra dyr, som f.eks melk og egg. En vegansk diett er svært restriktiv, og kan føre til mangelsykdommer dersom man ikke gjør det rett. Det er derfor viktig å lese seg godt opp før man begynner på en vegansk diett.

7. MIND-dietten:

MIND dietten ble utviklet for å forebygge demens, og står for the Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. MIND dietten er, som navnet tilsier, en kombinasjon av Middelhavsdietten og DASH-dietten, men med spesielt fokus på hjernehelse. MIND-dietten går hovedsaklig ut på å spise mer av noen matvarer og mindre av noen andre. Det anbefales blant annet å spise mer av grønnsaker, bær, nøtter, olienolje, fullkorn og fisk, og å spise mindre smør og margarin, ost, rødt kjøtt, fritert mat og søtsaker.

8. Vegetarisk diett:

En vegetarisk diett går ut på at man ikke spiser kjøtt. Det finnes ulike former for vegetariske dietter, men det vanligste er at man spiser egg og meieriprodukter, men ikke kjøtt. Noen spiser også fisk.

9. Engine 2 dietten:

En diett som har som formål å forhindre eller reversere sykdommer som er forbundet med et typisk amerikansk kostholdet; hjertesykdom, diabetes, Alzheimers og kreft. Dietten er vegansk, med et fokus på hele, uprosseserte/intakte plantematvarer. Dietten er svært restriktiv og kan være vanskelig å følge over tid.

10. Dr. Weils Anti-inflammatoriske diett:

Denne dietten har som formål å være anti-inflammatorisk og er hovedsakelig basert på middelhavsdietten med noen få tillegg som grønn te og mørk sjokolade. Dietten fokuserer på frukt og grønnsaker og jevnlig inntak av omega-3-fettsyrer, samt at hurtigmat og fritert mat må unngås.

Annonse: