Mat med mye vitamin C

Vitamin C (askorbinsyre) er et essensielt vitamin, og er viktig for normal vekst og for vedlikehold av kroppens bindevev. Vitamin C hjelper også opptaket av jern, og kan derfor være viktig for personer med jernmangel (det er da viktig at vitamin C spises samtidig med den jernrike matvaren/kosttilskuddet). Vitamin C er også en antioksidant som nøytraliserer frie radikaler .

Vitamin C er et vannløselig vitamin og kroppen hverken produserer eller lagrer vitamin C over lengre tid. Det er derfor viktig å påse at det daglige lageret for forbruk fylles opp gjennom kostholdet hver eneste dag. Det anbefalte daglige inntaket for voksne er på 75 mg per dag (gravide anbefales 85 mg og ammende 100 mg).

Vitamin C finnes i en rekke frukt og grønnsaker, og dersom du har et kosthold rikt på frukt og grønt, er det stor sannsynlighet for at ditt C-vitamin behov blir dekket. C-vitaminmangel ses vanligvis hos personer med svært ensidig kosthold eller spiseforstyrrelser. Mange på vitamin C kan føre til skjørbuk som gir symptomer som slapphet, ledd- og muskelsmerter og blødninger (bla. fra tannkjøttet).

Er du usikker på om du får i deg nok C vitamin, kan du prøve å spise noen av matvarene fra listen under.

Annonse:

1. Leverpostei

Leverpostein er kjent for å være rik på jern, men den er også stappfull av vitamin C. Dette er gode nyheter for deg som plages med jernmangel, da vitamin C hjelper på opptaket av jern.

77 mg per 100 gram

2. Paprika

Paprika inneholder store mengder vitamin C, gul og oransje inneholder aller mest (163 mg/100g), mens rød og grønn inneholder litt mindre. Paprika er svært kalorifattig og sunt og passer godt i salaten, på brødskiva, på grillen eller i stekepanna.

120-163 mg per 100 gram

3. Grønnkål

Grønnkål er krispi og godt, og svært rikt på både jern, vitamin K og vitamin C, samt andre vitaminer og mineraler. Grønnkål er kjempegod både rå og varmebehandlet og passer i mange retter, her er det bare fantasien som setter grenser.

120 mg per 100 gram

4. Jordbær

Jordbær er søte, saftige og proppfulle av vitamin C. De inneholder også andre næringsstoffer som er bra for kroppen som folat, magnesium, kalium og fiber. Jordbær kan spises som snacks, has i salat eller dessert, eller brukes som pynt på kaker.

69 mg vitamin C per 100 gram

5. Appelsiner og appelsinjuice

Et glass appelsinjuice om dagen er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin C. Appelsiner er også en god kilde til kalium, folat vitamin A og fiber. Fiber forsvinner derimot når appelsinene blir omgjort til juice.

30-50 mg vitamin C per 100 gram
Annonse:

6. Kiwi

En kiwi er både rik på vitamin C, fiber og kalium, samtidig som den er svært kalorifattig. Derfor er dette en perfekt snack eller et lite mellommåltid. Den kan også brukes i for eksempel smoothie eller en frisk fruktsalat.

71 mg vitamin C per 100 gram

7. Brokkoli

En stor porsjon med rå brokkoli inneholder nok vitamin C til å dekke hele dagsbehovet. Innholdet av vitamin C reduseres i en viss grad når brokkoli varmebehandles, men mengden er fortsatt stor nok til at dette bør være en fast ingrediens i kostholdet. I tillegg inneholder brokkoli en rekke andre viktige næringsstoffer, som kalsium, kalium, fiber, vitamin A og K, og en rekke antioksidanter.

70 mg vitamin C per 100 gram

8. Molter

I Norge er moltekrem et fast innslag i mange hjem rundt juletider. Men molter/multer er nydelig året rundt. I tillegg til at de smaker så godt, er også svært rike på vitamin C.

95 mg vitamin C per 100 gram

9. Rosenkål

I tillegg til å være svært rik på vitamin C, er rosenkål også full av fiber, folat, vitamin A og kalium. Dette er en super grønnsak som i tillegg smaker herlig.  

113 mg vitamin C per 100 gram

10. Nyper

Nyper er små og søte frukter som vokser på nypebusken og er fullpakkede med vitamin C. Nyper er kanskje mest vanlig å bruke som infusjon i te, men nyper kan også brukes til suppe, syltetøy, gelé og marmelade.

840 mg vitamin C per porsjon (100 gram)

Dekk dagsbehovet med disse matvarene

Det burde ikke være så vanskelig å få i seg nok vitamin C gjennom kostholdet etter å ha lest denne listen over matvarer som alle inneholder store mengder med det viktige vitaminet. Det er først og fremst kanskje sitrusfrukter som er mest kjent for et høyt innhold av vitamin C, men som det her kommer frem er det også en rekke andre frukter og grønnsaker som inneholder minst like mye, om ikke mer vitamin C.

Ved å spise noe av maten som er beskrevet over, burde ditt daglige behov for vitamin C bli dekket. Et kosthold med nok vitamin C er et godt steg på vei mot god helse.

Annonse: