Mat med mye vitamin K
Vitamin K er et viktig næringsstoff som spiller en viktig rolle i koagulering av blod og å holde skjelettet ved like. For lavt inntak av vitamin K kan føre til blødninger og svekket skjelett. På grunn av dette bør du sørge for å få i deg nok vitamin K hver eneste dag. Helsedirektoratet i Norge har ikke laget anbefalinger for inntak av Vitamin K på bakgrunn av utilstrekkelig data, NNR2012 (Nordic Nutrition Recommendations 2012) anbefaler imidlertid et inntak på 1 mikrogram per kilo kroppsvekt.
Du kan enkelt få i deg nok vitamin K ved å spise sunt og variert. Mange grønnsaker inneholder store mengder av dette vitaminet, men det gjelder også for en rekke meieriprodukter, frukt, kjøtt og fermentert mat. K vitamin kan også dannes i tarmbakteriene hos mennesker. Et høyt inntak av prosessert mat og mat med mye sukker kan føre til at du ikke får i deg nok vitamin K. Slik type mat inneholder veldig lite vitamin K, og kroppen vil derfor ikke få dekket det daglige behovet ved en slik diett.
Se i listen under for å finne ut hvilke matvarer du bør spise mer av for å dekke dagsbehovet for vitamin K.
1. Grønnkål
Grønnkål kan dampes, spises rå, grilles, stekes eller bakes i ovnen.
347 mikrogram vitamin K per 100 gram
2. Rå spinat
Som med grønnkålen kan også spinat tilberedes på mange ulike måter, men kan også has i salat eller smoothie.
357 mikrogram vitamin K per 100 gram
3. Brokkoli
Brokkoli har i likhet med mange andre grønnsaker en rekke bruksområder. Ha den i salat, lag suppe, kok den eller bak den i ovnen i form med andre grønnsaker.
160 mikrogram vitamin K per 100 gram
4. Rosenkål
Rosenkål er vanlig å se i juletider, men det er ingen grunn til å ikke spise det oftere. Rosenkål er rik på vitamin K, samt mange andre næringsstoffer.
270 mikrogram vitamin K per 100 gram kokt rosenkål
5. Gulost
Gulost inneholder en god mengde vitamin K, og det er derfor sunt med en brødskive eller et knekkebrød med gulost om dagen.
30 mikrogram vitamin K per 100 gram
6. Eggeplomme
Det er ingen fare å spise hele egget, for i seg selv er egg veldig sunt, men det er spesielt plommen som inneholder mye vitamin K.
80 mikrogram vitamin K per 100 gram
7. Soltørkede tomater
Soltørkede tomater er gode på både pizza og i salat.
23 mikrogram vitamin K per 100 gram
8. Grønne bønner
Kokte grønne bønner er gode som tilbehør til både kjøtt og fisk.
47 mikrogram vitamin K per 100 gram
9 Cashewnøtter
Cashewnøtter er veldig sunne, og er gode som både snacks og som tilbehør i salat eller gryter.
24 mikrogram vitamin K per 100 gram
10 Rapsolje
Rapsolje er en sunnolje å bruke til all slags matlaging. En bonus er at den er rik på vitamin K.
128 mikrogram vitamin K per 100 gram
Spis mat rik på vitamin K sammen med fettholdig mat
For å få best utbytte av matvarene du spiser med vitamin K, bør de spises sammen med sunne fettkilder. Dette er fordi vitamin K er fettløselig og vil derfor absorberes lettere når det inntas sammen med fettholdig mat. Det beste er å variere hvilke matvarer du spiser for å sørge for at du får i deg både vitamin K1 og K2.