Mattyper med mye vitamin K

Vitamin K er et viktig næringsstoff som spiller en viktig rolle i koagulering av blod og å holde skjelettet ved like. For lavt inntak av vitamin K kan føre til blødninger og svekket skjelett. På grunn av dette bør du sørge for å få i deg nok vitamin K hver eneste dag. Helsedirektoratet i Norge har ikke laget anbefalinger for inntak av Vitamin K på bakgrunn av utilstrekkelig data, NNR2012 (Nordic Nutrition Recommendations 2012) anbefaler imidlertid et inntak på 1 mikrogram per kilo kroppsvekt.

Du kan enkelt få i deg nok vitamin K ved å spise sunt og variert. Mange grønnsaker inneholder store mengder av dette vitaminet, men det gjelder også for en rekke meieriprodukter, frukt, kjøtt og fermentert mat. K vitamin kan også dannes i tarmbakteriene hos mennesker. Et høyt inntak av prosessert mat og mat med mye sukker kan føre til at du ikke får i deg nok vitamin K. Slik type mat inneholder veldig lite vitamin K, og kroppen vil derfor ikke få dekket det daglige behovet ved en slik diett.

Se i listen under for å finne ut hvilke matvarer du bør spise mer av for å dekke dagsbehovet for vitamin K.

1 Grønnkål

Grønnkål kan dampes, spises rå, grilles, stekes eller bakes i ovnen.

347 mikrogram vitamin K per 100 gram

2 Rå spinat

Som med grønnkålen kan også spinat tilberedes på mange ulike måter, men kan også has i salat eller smoothie.

357 mikrogram vitamin K per 100 gram

3 Brokkoli

Brokkoli har i likhet med mange andre grønnsaker en rekke bruksområder. Ha den i salat, lag suppe, kok den eller bak den i ovnen i form med andre grønnsaker.

160 mikrogram vitamin K per 100 gram

4 Rosenkål

Rosenkål er vanlig å se i juletider, men det er ingen grunn til å ikke spise det oftere. Rosenkål er rik på vitamin K, samt mange andre næringsstoffer.

270 mikrogram vitamin K per 100 gram kokt rosenkål

5 Gulost

Gulost inneholder en god mengde vitamin K, og det er derfor sunt med en brødskive eller et knekkebrød med gulost om dagen.

30 mikrogram vitamin K per 100 gram

6 Eggeplomme

Det er ingen fare å spise hele egget, for i seg selv er egg veldig sunt, men det er spesielt plommen som inneholder mye vitamin K.

80 mikrogram vitamin K per 100 gram

7 Soltørkede tomater

Soltørkede tomater er gode på både pizza og i salat.

23 mikrogram vitamin K per 100 gram

8 Grønne bønner

Kokte grønne bønner er gode som tilbehør til både kjøtt og fisk.

47 mikrogram vitamin K per 100 gram

9 Cashewnøtter

Cashewnøtter er veldig sunne, og er gode som både snacks og som tilbehør i salat eller gryter.

24 mikrogram vitamin K per 100 gram

10 Rapsolje

Rapsolje er en sunnolje å bruke til all slags matlaging. En bonus er at den er rik på vitamin K.

128 mikrogram vitamin K per 100 gram

Spis mat rik på vitamin K sammen med fettholdig mat

For å få best utbytte av matvarene du spiser med vitamin K, bør de spises sammen med sunne fettkilder. Dette er fordi vitamin K er fettløselig og vil derfor absorberes lettere når det inntas sammen med fettholdig mat. Det beste er å variere hvilke matvarer du spiser for å sørge for at du får i deg både vitamin K1 og K2.