Å være gravid er en av de viktigste periodene i en kvinnes liv, og begynnelsen på et nytt liv. For å legge et best mulig grunnlag for god helse hos barnet er det viktig å spise et sunt kosthold og unngå visse matvarer som kan være skadelige for fosteret. Enkelte matvarer bør konsumeres i små mengder, mens andre bør unngås helt. 

Her er 11 typer matvarer og drikkevarer som bør unngås eller minimeres under graviditeten i følge Helsedirektoratets anbefalinger.

1. Rått kjøtt og spekemat

Som gravid bør man unngå å spise rått kjøtt og kjøtt som ikke er gjennomstekt. Unngå derfor å spise spekemat, gravet kjøtt, biff tartar, roastbiff og alt annet kjøtt som ikke er gjennomstekt. 

2. Viltkjøtt

Viltkjøtt kan være ugunstig å spise for gravide kvinner da rester av bly fra ammunisjonen kan finnes i kjøttet. Man bør derfor unngå å spise viltkjøtt skutt med blyholdig ammunisjon. 

3. Rakfisk

Rakfisk kan inneholde skadelige bakterier for fosteret, og det er derfor anbefalt å unngå å spise rakfisk under graviditeten. Gravet og røkt fisk skal derimot være trygt, så lenge det spises godt innenfor holdbarhetsdatoen. Sushi laget av fersk fisk er også ok å spise under graviditeten, men vær oppmerksom på fiskeslag med høyt innhold av miljøgifter og andre fremmedstoffer i punktet under. 

Noen typer fisk og sjømat kan inneholde bakterier og fremmedstoffer som kan være skadelige. Det er derfor anbefalt å unngå 

4. Fisk med fremmedstoffer/miljøgifter

Noen fiskeslag og annen sjømat kan inneholde høye mengder fremmedstoffer og miljøgifter som kan være skadelig under graviditeten. Derfor anbefales det at man unngår å spise følgende:

 • Selkjøtt
 • Blåkveite over 3 kg
 • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, Abbor over 25 cm, Ørret over 1 kg, Røye over 1 kg
 • Eksotisk fisk: Hai, Sverdfisk, Skater, Fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt)
 • Fiskelever og produkter med fiskelever
 • Brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell

Det kan i tillegg være lurt å følge med på matportalen.no der Mattilsynet gir advarsler om visse typer sjømat fra forurensede områder. 

5. Myke, upasteuriserte oster

Når man er gravid bør man unngå alle melkeprodukter som er upasteuriserte (ikke varmebehandlede), dette innebærer som regel myke oster som brie, camembert og blåmuggoster. Harde oster av upasteurisert melk regnes som trygge (f.eks parmesan). Det er pålagt å merke oster som er upasteuriserte, så se etter merkning på forpakningen. 

Alle oster som er varmebehandlet ved over 70 grader (f.eks i saus, på pizza e.l) er trygge å spise selv om de er laget på upasteurisert melk. 

6. Alkohol og andre rusmidler

Alle rusmidler som mor får i seg vil gå over til barnet gjennom morkaken, og inntak av alkohol vil gi samme promille hos barnet som hos mor. Dette kan være skadelig for fosteret da dets organer er under utvikling og umodne, og alkoholen kan skade danningen av celler og organer. Hjernen utvikles gjennom hele svangerskapet og er særlig sårbar. Det anbefales derfor totalavhold fra alkohol og andre rusmidler gjennom hele svangerskapet. 

7. Koffeinholdig drikke

Kaffe, mange typer te, cola og energidrikker inneholder koffein. Det er anbefalt å innta maks 100-200 mg koffein daglig, da store mengder koffein under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Dette tilsvarer omtrent 1-2 kopper kaffe, men vær klar over at koffeininnhold varierer mellom ulike typer kaffe og andre koffeinholdige drikker. 

8. Lakris

Lakris inneholder et hormonforstyrrende stoff som heter glycyrrhizinsyre som kan ha skadelige effekter på gravide. Det er derfor anbefalt å begrense inntaket av lakris når man er gravid. 

9. Ingefær

Det er gjort noen dyreforsøk som viser at inntak av store mengder ingefær kan gi en økt risiko for abort. Det er derfor anbefalt at gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. 

10. Egg fra fiskespisende fugler

Måkeegg bør unngås av gravide, da de har et høyt innhold av miljøgifter. Det er sannsynlog at også egg fra andre fiskespisende fugler har et høyt innhold av miljøgifter, og det er derfor lurt å unngå alle typer egg fra fiskespisende fugler. 

11. Radioaktive matvarer

På grunn av forurensing etter Tjernobyl-ulykken i 1986 kan fremdeles mat fra noen områder i norge inneholde noe radioaktivitet. Dette gjelder blant annet reinkjøtt, viltfanget ferskvannsfisk, sopp og ville bær. Gravide bør derfor begrense inntaket av matvarer som kan være forurenset, da gravide ikke bør eksponeres for mer enn 40 000 becquerel i året. 

Om toxoplasma og listeria

Toxoplasma, en parasitt, og listeria, en bakterie, er to mikroorganismer man er redd for under graviditet. Disse bakteriene kan føre til infeksjoner, og i verste fall abort eller skade på fosteret. 

Toxoplasma kan overføres via katter og katteavføring, og smitte kan skje ved å klappe en katt eller gjennom mat og drikke som har vært i kontakt med katteavføring (f.eks uvasket frukt og grønnsaker). Man kan også bli smittet ved å spise rått kjøtt fra dyr som er smittet med toxoplasma. 

Listeria finnes naturlig i vann, jord og andre råvarer og kan smitte gjennom matvarer som ikke varmebehandles før man spiser dem, eller matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som: 

 • Kjøtt og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden
 • Røkelaks
 • Upasteurisert melk
 • Myke og halvfaste oster av upasteurisert melk eller rå melk
 • Muggoster
 • Spekemat


Skal du på utenlandsreise? 

Da er det viktig å være oppmerksom på at enkelte land har en høyere forekomst av bakterier og parasitter som kan være skadelige. Du bør derfor være særlig forsiktig med mat i utlandet og unngå å spise rått kjøtt og fisk og vær nøye med hygienen (vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær)