Svært mange er på jakt etter et sunnere, friskere eller smalere liv, og diettene som lover både det ene og det andre lar ikke vente på seg. Det finnes uendelig mange ulike dietter, og det finnes enda fler ulike mennesker med ulike ønsker og mål. Det kan være vanskelig å finne en diett i mylderet av ulike dietter, og selv om en diett har fungert på naboen, behøver ikke det å bety at den vil fungere på deg, da du vil ha et helt annet utgangspunkt og sannsynligvis helt andre mål.

For å gjøre det litt enklere å velge, har det amerikanske tidsskriftet U. S. News & World Reports hvert år siden 2010 latt en ekspertgruppe gå igjennom populære dietter og rangere dem utifra parametre som sunnhet, vekttap, hjertehelse, diabetes og hvor lette de er å følge.

Annonse:

Under finner du en liste over de diettene som ble vurdert som de aller beste både for sunnhet og helse, vekttap og hvor lette de er å følge:

1. Middelhavs-dietten (Mediterranean diet):

Middelhavsdietten er basert på det tradisjonelle kostholdet til bla. italia, Hellas og andre land rundt middelhavet - derav navnet Middelhavsdietten. En typisk middelhavsdiett innebærer mye grønnsaker, frukt, nøtter, fullkorn, fisk og olivenolje, og lite rødt kjøtt, sukker og prosessert mat. Middelhavsdietten ligger tett opp til de norske anbefalingene for kostholdet fra Helsedirektoratet.

2. DASH-dietten:

DASH står for “Dietary Approaches to Stop Hypertension” (kosthold for å forhindre hypertensjon/høyt blodtrykk). Dash dietten fokuserer på matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og lette meieriprodukter, som har et høyt innhold av blodtrykksenkende næringsstoffer som kalium, kalsium, protein og fiber. DASH-dietten fraråder også matvarer som har et høyt innhold av mettet fett som fete kjøttprodukter, full-fett meieriprodukter, tropiske oljer og godteri og søte drikkevarer. DASH-dietten er i likhet med Middelhavsdietten veldig lik de norske anbefalingene for kostholdet fra Helsedirektoratet.

3. Fleksitarianer-dietten:

En diett som baserer seg på å både være “fleksibel” og “vegetarianer”, og innebærer et hovedsakelig vegetarisk kosthold, men der man ikke behøver å kutte ut kjøtt fullstendig.

4. WW-dietten (Weight Watchers-dietten):

En (slanke-)diett som bygger på et poengsystem der alle mat og drikkevarer har en poengverdi. Tanken er at ingen matvarer er ulovlige, men at noen matvarer gir mer poeng enn andre, og noen utvalgte matvarer gir ingen poeng. Målet er å holde seg innenfor poenggrensen som er satt. Les mer om dietten på Weight Watchers sine nettsider.

5. Mayo-clinic dietten:

En diett utviklet av the Mayo Clinic, en ideell amerikansk sykehus kjede. Dietten skal være basert på forskning og klinisk erfaring og er fokusert på sunne matvarer som smaker godt og økt fysisk aktivitet. Hovedtanken bak dietten er at den beste måten å holde vekten nede er ved å endre livsstil og danne nye, gode vaner. Dietten baserer seg på at man skal spise mye frukt og grønnsaker, grove karbohydratkilder og magre kjøttprodukter og meieriprodukter, samt flerumettede fettsyrer. Les mer om dietten på Mayo Clinic sine nettsider.


Annonse:

6. MIND-dietten:

MIND dietten ble utviklet for å forebygge demens, og står for the Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay. MIND dietten er, som navnet tilsier, en kombinasjon av Middelhavsdietten og DASH-dietten, men med spesielt fokus på hjernehelse. MIND-dietten går hovedsaklig ut på å spise mer av noen matvarer og mindre av noen andre. Det anbefales blant annet å spise mer av grønnsaker, bær, nøtter, olienolje, fullkorn og fisk, og å spise mindre smør og margarin, ost, rødt kjøtt, fritert mat og søtsaker.

7. TLC-dietten:

TLC står for Therapeutic Lifestyle Changes, og dietten er utviklet av National Institutes of Health for å forbedre hjertehelse. Dietten er en kombinasjon av kosthold, trening og vektkontroll og er tiltenkt å følges over lang tid. Hovedrådene i dietten inkluderer å øke inntaket av løselig fiber og plantesteroler, samt endre fettkildene i kostholdet til sunt umettet fett og unngå kolesterolholdige matvarer.

8. Volumetrics-dietten (“Mengde-dietten”):

Volumetrics dietten går ut på å gå ned i vekt ved å spise mye av matvarer med stort volum og lite kalorier. Typiske matvarer som anbefales er matvarer med lite kalorier og mye væske, som frukt, grønnsaker og supper. Volumetrics-dietten anbefaler også å begrense inntaket av kaloritette matvarer som godteri, kjeks, nøtter, frø og oljer.

9. Den Nordiske dietten:

Den nordiske dietten baserer seg på mat som vanligvis spises i de nordiske landene og fokuserer på tradisjonelle, kortreiste og bærekraftige matvarer. Det er anbefalt å spise mye frukt, bær, grønnsaker og poteter, fullkorn, nøtter, sjømat, lette meieriprodukter og rapsolje. Det er anbefalt å begrense inntaket av rødt kjøtt og animalsk fett og å unngå totalt brus og saft, tilsatt sukker, prosessert kjøtt, tilsetningsstoffer og raffinert hurtigmat. Den nordiske dietten er veldig lik Middelhavsdietten, og hovedforskjellen er at den nordiske dietten anbefaler rapsolje framfor olivenolje.

10. Ornish-dietten:

Ornish-dietten er utviklet av Dr. Dean Ornish og har som formål å reversere kronisk sykdom og forbedre helsen. Dietten involverer store livsstilsendringer og et vegetarisk kosthold med lite fett og mye frukt, grønnsaker og fullkorn. Dietten er relativt restriktiv og kan øke risikoen for ernæringsmessige mangler.

Annonse: