Å bære fram et barn kan føles som en stor oppgave, og man ønsker gjerne å gjøre det aller beste for fosteret i magen. Det er lett å bli forvirret og fortvilet i jungelen av kostråd på nett og i aviser, men Helsedirektoratet anbefaler at gravide kvinner stort sett følger de generelle kostrådene. Det er imidlertid noen matvarer gravide bør unngå, det kan du lese mer om her.  Det er også noen næringsstoffer som er spesielt viktige under graviditeten, og i noen tilfeller kan det være aktuelt med et tilskudd. Det kan være lurt å ta en blodprøve hos legen for å avdekke eventuelle mangler.

Under finner du en oversikt over næringsstoffer som er spesielt viktige i graviditeten. 

Annonse:

1. Folat

Helsedirektoratet anbefaler tilskudd av folat til alle gravide for å forebygge ryggmargsbrokk hos fosteret. Begynn med folat så snart du vet at du er gravid, og aller helst et par måneder i forveien. Det er anbefalt å ta 400 mikrogram daglig frem til svangerskapsuke 12

2. Jod

Jod er et mineral som er viktig for utviklingen av fosterets hjerne og nervesystem. I likhet med Folat, anbefaler Helsedirektoratet at gravide eller de som planlegger å bli gravide tar Jod-tilskudd, men kun dersom man drikker/spiser mindre enn 6 dl melk/yoghurt daglig (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller spiser spiser lite eller ingen hvit saltvannsfisk og samtidig drikker/spiser mindre enn 8 dl melk/yoghurt per dag. Dersom dette stemmer for deg, anbefales det et tilskudd på 150 mikrogram Jod. 

3. Vitamin D

Vitamin D er et vitamin som syntetiseres i huden når vi utsettes for sollys, og som også finnes i ulike matvarer som fet fisk, noen typer melkeprodukter, smør og margarin.  Det er anbefalt et daglig inntak på 10 mikrogram vitamin D, både for gravide og ikke-gravide. Det kan imidlertid være vanskelig for oss som bor såpass langt nord med en lang og mørk vinter, å få i oss nok vitamin D både gjennom sollys og kosten. Barnets lager av vitamin D ved fødsel henger sammen med mors nivå av vitamin D i kroppen. Det kan derfor være lurt å ta en blodprøve hos legen for å sjekke dine nivåer, og dersom nivåene er lave kan et tilskudd med vitamin D være løsningen. Husk også å få litt dagslys hver dag, og prøv å spise matvarer rike på vitamin D. Les mer om matvarer med mye vitamin D her


Annonse:

4. Jern

Jern er et svært viktig næringsstoff under graviditeten, og behøves til fosterutvikling, morkake og blodtap under fødselen. I følge helsenorge.no taper kroppen ca. 850 mg jern i løpet en graviditet. Det er individuelt hvor mye jern man har behov for under svangerskapet og om det er nødvendig med tilskudd. Legen din kan måle jernlagrene dine første trimester (dette er noe alle gravide kvinner skal få tilbud om), for å sjekke om jerntilskudd er nødvendig eller ikke. Helsedirektoratet anbefaler følgende (hentet fra Helsenorge.no): 

  • Hvis serumferritin er over 70 μg/L, trenger du ikke jerntilskudd (= gode jernlagre).
  • Hvis serumferritin er mellom 30 og 70 μg/L, bør du få jerntilskudd med 40 mg jern per dag fra uke 18 – 20 og ut svangerskapet (= middels jernlagre).
  • Hvis serumferritin er under 30 μg/L, bør du få jerntilskudd med 60 mg jern per dag fra uke 18 – 20 og ut svangerskapet (= lave jernlagre).
  • Hvis jernlagrene er helt tomme, dvs. serumferritin er under 12 μg/L, bør du starte å ta jerntilskudd med en gang.
  • Hvis det ikke har blitt utført en måling av serumferritin, så anbefales det å ta tilskudd på 40 mg jern per dag fra uke 18 – 20 og ut svangerskapet.

Husk at kaffe og svart te hemmer oppaket av jern, og det er derfor best å ta tilskudd eller spise jernrike matvarer utenom inntak av kaffe eller te. Les om matvarer med mye jern her

5. Kalsium

Kalsium er viktig for utviklingen og vedlikeholdet av skjelett og tenner. Kalsium finnes i flere matvarer, og spesielt høyt innhold er det i melk. Det er anbefalt at gravide kvinner får i seg 900 mg kalsium per dag, som er litt mer enn for ikke-gravide (800 mg/dag). Det er derfor viktig å spise variert og sikre at man får i seg matvarer med mye kalsium. Dersom man ikke inntar kumelk, meieriprodukter eller plantedrikker og meierierstatninger kan det være nødvendig med et kalsiumtilskudd. Les mer om kalsiumrike matvarer her.

6. Omega-3 fettsyrer

Omega-3 er en samlebetegnelse for flere ulike fettstoffer, de vanligste er EPA, DHA og ALA. EPA og DHA finnes hovedsakelig i marine kilder som fisk og annen sjømat. DHA er spesielt viktig for utviklingen av hjernen og nervesystemet til fosteret. Helsedirektoratet anbefaler inntak på minst 200 mg DHA per dag

7. Vitamin B12

Vitamin B12 er, i likhet med Jod og DHA, viktig for utviklingen av fosterets nervesystem og hjerne, og en mangel på dette vitaminet i svangerskapet kan derfor være alvorlig. Vitamin B12 finnes kun i animalske kilder, men er som regel tilsatt i plantedrikker og meierierstatninger. Anbefalingene for daglig inntak av vitamin B12 er de samme for gravide og ikke-gravide, 2 mikrogram per dag.

Annonse: